dikt

- Viktig å gi plass til homosex i litteraturen

“Det er viktig å skrive om homosex i dikt og skjønnlitteratur, gi det plass, beskrive det som noe vakkert.”

VikramKolmannskog18_OsloPride_768_1

Gaysir intervjuet meg i forbindelse med lanseringen av
Poetry Is Possible. Lanseringen var et fellesprosjekt. Venner, som også jobber med tekst og historier på ulike vis, valgte et dikt hver som de fremførte. Også de er kort intervjuet.
Les hele Gaysir-artikkelen her.

Poetry Is Possible: Selected Poems

“Poetry is Possible” is a collection of some new and some old poems of mine.
Available now in bookstores as well as online via
Amazon and more

final cover 1

“Vikram’s poems are lyrical and honest. Many of them beautifully capture the queer Indian experience in a way that has rarely been done before.”
Udayan Dhar, founding editor of Pink Pages—India’s National LGBT Magazine.

“Vikram’s poetry intersects the fields of sexuality, sensuality, and the spiritual. His work shows that in every moment poetry is possible.”
Ranvir Shah, curator of Poetry with Prakriti Festival.

“Passionate, vibrant, brave, and filled with love. A true bliss of a poetry book.”
Hannah Wozene Kvam, slam poet, writer, member of the artist collective Queendom.

“Spiritual and sexual is possible. Vikram’s sincere poems create a sweet harmony and uncover beautiful queer love.”
Sampda “Samsaya” Sharma, singer-songwriter.

Versjon III / Om å skrive

Nylig fikk jeg diktet Versjon II på trykk i Gestaltmagasinet. Jeg leser det igjen. Det rører meg. Samtidig ville jeg skrevet det litt annerledes her og nå. Da jeg først skrev det, var jeg på en øy med utsikt over skog og hav. Det var ett år siden et samlivsbrudd. Gestaltmagasinet handlet om tilknytning. Nå skriver jeg i min stue i Oslo mens jeg hører Mari Boines versjon av Mitt hjerte alltid vanker. Heller enn å ergre meg over at jeg ikke skrev den opprinnelige teksten litt annerledes, skriver jeg en ny.

---

Versjon III

Vi er på en slags samling, noe om kjærlighet, kanskje bryllup.
Vi er på vei derfra. Han sier han og hans elskede. Elskede, det er ikke meg, tenker jeg.

Jeg tror det er da jeg begynner å gråte.

Han sier noe om å bli og forstår du hva jeg sier? Kanskje han likevel vil bli her med meg. Kanskje elskede er meg. Også dette var ganske typisk oss: Forstår du hva jeg sier?

Jeg tror det er da jeg begynner å gråte.

Jeg våkner og jeg puster. Jeg ser ut gjennom vinduet, de store trærne der ute, den enorme himmelen. I skumringen er også et minne om moren min. Jeg fylles til randen av dette, all denne kjærligheten i og rundt meg.

Jeg gråter og jeg smiler.

---

For flere år siden - etter et annet samlivsbrudd - gikk jeg veien til Santiago de Compostela, Camino de Santiago. Jeg skrev en reiseskildring som ble publisert i magasinet NO. Noen år senere selvpubliserte jeg
en liten bok med bilder og tekster basert på samme reise. Og for noen uker siden publiserte det indiske homomagasinet Pink Pages en tredje versjon av teksten, Santiago.

Tekst er prosess. Jeg skriver noe her og nå. Noe annet ville blitt skrevet tidligere eller senere - eller hvis jeg var et annet sted. Når jeg senere ser på tekster jeg har skrevet, gir noe gjenklang og stemmer fremdeles for meg, mens det ofte også er mye jeg ville endret på.

En tekst blir aldri ferdig i noen annen forstand enn at jeg på et tidspunkt bare må gi slipp på den versjonen jeg har og la lesere overta den. Det innebærer å erkjenne ufullkommenhet som eksistensiell sannhet. Jeg må oppleve at det er viktigere å bli ferdig og dele noe med andre enn å søke uoppnåelig fullkommenhet. Jeg må ha tillit til at det er godt nok - at jeg er god nok. Jeg må erkjenne at endring er konstant, at også jeg og min opplevelse av teksten vil være i endring. Senere, når jeg selv leser den, er det best å innta en medfølende og respektfull holdning til den jeg var og teksten som ble skrevet den gang. Det gjør det mulig å lese noe gammelt og å fortsette å skrive.

Det er som om en enkelt tekst er utgangspunkt for alt annet - den første, den siste, kanskje en som aldri skrives. Alle mine tekster ligner og er forskjellige. Jeg ligner og er forskjellig. Skriving - som livet forøvrig - innebærer stabilitet og endring. Jeg finner en trøst i dette. Det blir mulig å skrive og å leve.

En hyllest til gress i form av et dikt

Jeg hyller gress i mitt siste dikt som var på trykk i Harvests nyhetsbrev 26.juni.

Juni

Min kusine ligger her gjennomgrønn i solskinnet. Ikke noe behov for poetisk projeksjon, heller ikke spirituell sofistikasjon. Den er materiell og sensuell, vår relasjon. Gress og jeg deler en fjerdedel av våre gener, og i det siste har jeg lært å knele for å komme helt nær. Ikke rart at jeg føler meg hjemme med nakne føtter på denne ekspansive kroppen. Ikke rart at jeg nesten mister meg selv når jeg berører dette eksakte bladet.

----------------------

Å gå barbeint eller ligge på gresset er noe jeg forbinder med norsk sommer og alltid gleder meg over. Å kun få betrakte på avstand - slik det er mange steder på kontinentet - er noe langt annet enn den fysiske kontakten med gresset som heldigvis tillates her i landet.

Les hele nyhetsbrevet
her.
 


Vår og dikt

Et av mine nye dikt er på trykk i Harvest sammen med to klassiske dikt om våren av Andre Bjerke og Sigbjørn Obstfelder:

“Sol”

Jeg vet ikke om jeg klar for denne gaven. Jeg sitter uforvarende ved frokostbordet, og så skinner sola inn, slår ned på avisen og lyser opp små dansende støvkorn. Den har kommet etter en lang og mørk vinter. Jeg vet ikke om jeg er klar. Tvil sitter som en knute i magen. Skulle jeg ikke ha gjort noe mer først? Oppnådd noe? Blitt bedre? Likevel, her er den altså allerede. Så hva skal jeg gjøre? Jeg sitter på stolen. Ser mot min første gud heller enn de gamle nyhetene. Lytter til strålenes stillhet mer enn tankenes tåke. Lukker øynene og føler den familiære rødfargen og varmen. Klar.

Les alle tre diktene
her.